KİRA GELİRİNDE GERÇEK GİDER YÖNTEMİ NEDİR?

 

 

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin vergilendirilecek olan "kalan tutarı" 2 farklı yöntemle belirlenebilir: götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemi.

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, 2 sene süresince gerçek gider yöntemine dönemezler. Götürü gider oranı 2017 yılından itibaren %25'ten %15'e düşürüldü. Ve hala bu değer %15 olarak uygulanıyor. Bu yöntemde, vergiye tabi hasılatın %15'lik kısmı, vergiye tabi hasılattan otomatik olarak düşülüyor ve hiçbir gider belgesi sunulması gerekmiyor.

Peki hangi yöntem daha iyi? Bununla ilgili detaylar şu şekilde:

Gerçek Gider Yönteminde İndirilecek Giderler Neler? 

Ev sahibi tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri, kiraya verilen konutun sigorta giderleri, kiraya verilen mal ile ilgili ödenen ve bunlara harcanan borçların faizleri.

Bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’i tutarı.

Kiraya verilen konut  için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları.

Kiraya verilen konutun amortismanları ve kiraya veren tarafından yapılan ve gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar.

Kiraya verilen konut ile ilgili olarak ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar,

Evini kiraya verip, kendileri kirada oturanlar, gerçek gider yönteminden faydalanabilmek için beyanname vermeleri gerekmektedir. Fakat böyle bir durumda Gelir Vergisi matrahı çıkmayacaktır.

Gerçek gider yöntemini seçen mükelleflerin, yaptıkları giderlere ilişkin belgeleri ilgili bulundukları yılı takip
eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklamaları gerekmektedir.